KONTAKT PLATFORMA E-LEARNINGOWA

Kosmetyczne właściwości lukrecji gładkiej 3/2012

Lukrecja znana już była w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach. Obecnie jest bardzo popularną rośliną stosowaną w produktach spożywczych, przemyśle kosmetycznym i ziołolecznictwie. Ze względu na swoje właściwości jest stosowana m. in.: w pastach do zębów (nadaje słodki smak), w preparatach wybielających (może zmniejszać przebarwienia), w preparatach do cery trądzikowej i innych.

Szerzej o kosmetycznych właściwościach lukrecji gładkiej piszą wykładowcy WSZKiPZ (A. Ratz-Łyko, J. Arct, K. Pytkowska) w „Świecie Przemysłu Kosmetycznego” (nr 3/2012).

Czytaj więcej