Podstawowe wiadomości z działu mikrobiologii

0
79
Podstawowe wiadomości z działu mikrobiologii

Mikrobiologia to nauka, bez której nie istniałoby wiele branż na świecie — na przykład branża spożywcza, piekarnicza czy piwowarska. To właśnie w laboratoriach mikrobiologicznych kontrolowana jest żywność, zanim zostanie dopuszczona do obrotu. Wszystkie kosmetyki również przechodzą szczegółowe badania, potwierdzające czy nie znajdują się w nich składniki niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Jak widać warto wiedzieć, czym zajmuje się ta nauka.

Podstawowe wiadomości o mikroorganizmach

Badania wykonywane przez mikrobiologów mają związek z mikroorganizmami. Są to żywe organizmy, dosyć trudne do scharakteryzowania. Widoczne zostają dopiero po powiększeniu ich od 100, aż do kilku tysięcy razy. Do najmniejszych mikroorganizmów zaliczają się wirusy, które składają się jedynie z powleczonej białkiem cząsteczki kwasu nukleinowego. Kolejnymi pod względem wielkości mikroorganizmami są bakterie, znajdujące się zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Są one bardziej skomplikowane niż wirusy, a czasami nawet mają możliwość ruchu. To właśnie bakterie odpowiedzialne są za procesy fermentacyjne oraz gnilne. Do największych rozmiarami drobnoustrojów zaliczane są grzyby — wśród nich znajdziemy pleśnie i drożdże. Mogą one powodować fermentację alkoholową. Ostatnim mikroorganizmem są pierwotniaki, wyróżniające się skomplikowaną budową.

Czym zajmuje się mikrobiologia?

Posiadając już podstawową wiedzę o mikroorganizmach, warto zastanowić się, czym zajmuje się mikrobiologia. Zadaniem tej nauki jest badanie wszystkich zagadnień, które mają związek z drobnoustrojami — ich morfologią, genetyką czy fizjologią.

Jeśli chodzi o mikrobiologię lekarską, bada się głównie drobnoustroje chorobowe – ich toksyczność, reakcję, jaką wywołują w zakażonym ustroju oraz wrażliwość na antybiotyki. Badania mikrobiologiczne stosowane w dziedzinie medycznej nazywają się posiewami. Analogicznie wygląda sytuacją z mikrobiologią weterynaryjną.

Dużą dziedziną tej nauki jest również mikrobiologia żywności, która bada pożyteczne oraz szkodliwe drobnoustroje rozwijające się w produktach spożywczych. Jest to bardzo istotne, ponieważ żaden produkt nie może być dopuszczony do sprzedaży, zanim nie przejdzie skomplikowanych testów, które potwierdzą jego wysoką jakość oraz brak chorobotwórczych patogenów. Tutaj ważną rolę odgrywa akredytowane laboratorium mikrobiologiczne, czyli takie, które posiada certyfikat swoich kompetencji oraz dokonuje rzetelnych badań. Tylko sprawdzone placówki badawcze mogą gwarantować wiarygodne badania, dlatego cieszą się zaufaniem klientów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here