Trzy sposoby na len – zainwestuj w swoje zdrowie

0
229
len

Szerokie spektrum zastosowania sprawia, że len cieszy się w Polsce sporą popularnością. Oprócz lnianych ubrań warto pomyśleć o wprowadzeniu tej rośliny do swojej diety. Ziarna oraz olej mają dobroczynny wpływ na stan organizmu oraz mogą być wykorzystane jako kosmetyk. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystać różne produkty z lnu w codziennym życiu. Efekty mogą cię zaskoczyć!

Siemię lniane

Nasiona lnu wielu osobom kojarzą się z zawiesiną przypominającą kisiel, którą często podaje się w związku z dolegliwościami żołądkowymi. Nieprzyjemne objawy dość szybko ustępują, ponieważ ważnym składnikiem ziaren dostępnych na stronie https://olejarnia-gaja.pl/ziarna/ jest błonnik, który usuwa z organizmu toksyny, działa osłonowo na układ pokarmowy i reguluje jego pracę. Regularne picie kleiku jest wskazane zwłaszcza w przypadku przewlekłych problemów z trawieniem.

Siemię lniane to także sprzymierzeniec osób na diecie odchudzającej, ponieważ błonnik jest odpowiedzialny za uczucie sytości. Zdecydowanie warto dodać ziarna do sałatki, jogurtu oraz wypieków. Wysoka zawartość kwasów omega, witamin oraz minerałów może przyczynić się do wyraźnej poprawy stanu cery, włosów i paznokci. Wśród domowych trików urodowych dość wysokie miejsce zajmują maseczki z kleiku z nasion lnu.

Len mielony

Planujący zrzucić kilka zbędnych kilogramów powinni sięgnąć po len mielony, który powstaje z odtłuszczonych nasion lnu i wyróżnia się niskokalorycznością. Kleik ze zmielonego siemienia lnianego może okazać się równie skuteczny w przypadku problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego jak wersja przygotowana z ziaren. Jest to świetna alternatywa dla osób, które mają pewne opory przed wypiciem zawiesiny z nasionami.

Regularne picie naparu z mielonego lnu może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia czy też rozwiązać problem bolesnych zaparć i biegunek. Warto jednak pamiętać, że zmielone ziarna dość szybko się utleniają i tracą swoje cenne właściwości, dlatego należy dobrze przemyśleć rozmiar opakowania przed zakupem. Mielony len świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, wypieków oraz koktajli.

Olej lniany

Do ziaren i mielonego lnu warto dołączyć olej lniany, który jest tłoczony na zimno. Dzięki takiemu procesowi produkcji możliwe jest zachowanie wszystkich cennych składników, których zawartość w przypadku oleju ze świeżych ziaren jest naprawdę wysoka. W składzie można znaleźć niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Nierafinowany i nieoczyszczony olej lniany z oferty Olejarni Gaja to ponadto bogate źródło będącej znanym i silnym przeciwutleniaczem witaminy E oraz wykazujących właściwości antyoksydacyjne lignanów. Regularne spożywanie specyfiku oraz nakładanie go na skórę lub włosy może zapewnić silny organizm oraz zdrowy wygląd zewnętrzny. Olej z nasion lnu można także dodawać do potraw, należy jedynie pamiętać, że nie nadaje się do smażenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here