Witaminowa gwiazda

0
472
Witamina C

Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych witamin. Choć znana jest przede wszystkim z działania wspomagającego układ odpornościowy, pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Co jeszcze kryje w sobie witamina C? Na to pytanie odpowiemy w naszym artykule.

Skąd ta popularność?

Dzisiaj już niewiele osób wie, czym właściwie jest szkorbut. To wielonarządowa choroba objawiająca się między innymi samoistnymi krwawieniami, bólem kości i stawów, wypadaniem zębów i ogólnym osłabieniem, dziesiątkująca dawniej marynarzy czy więźniów, dziś spotykana jest bardzo rzadko. Wszystko za sprawą odkrycia witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. To właśnie ta witamina, która w naturalnej postaci występuje w wielu owocach i warzywach, okazała się być antidotum na szkorbut i uratowała wiele istnień. W 1928 r. węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi wyizolował z papryki kwas askorbinowy, za co został uhonorowany Nagrodą Nobla. Zapoczątkowało to światową sławę tej, dziś powszechnie znanej witaminy.

Szerokie spektrum działania kwasu askorbinowego

Sława kwasu askorbinowego trwa do dziś. Każdy słyszał o jego wpływie na układ immunologiczny. Dodatkowo królowa witamin zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu (przyczynia się tym samym do szybszego gojenia ran). Witamina C chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Dzienne minimalne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest największe spośród wszystkich witamin. Zapotrzebowanie to dodatkowo wzrasta u palaczy, osób regularnie spożywających alkohol czy osób starszych.

Różnorodne źródła witaminy C

Witamina C (https://www.biofarm.pl/nasze-produkty/suplementy-diety/cemax) może być dostarczona do organizmu w formie naturalnej lub syntetycznej. Jeśli chodzi o naturalne źródła kwasu askorbinowego, wbrew pozorom to wcale nie cytrusy zawierają jej najwięcej. W czołówce warzyw i owoców z jej największą zawartością (w mg/100 g) znajdują się między innymi dzika róża, rokitnik czy czarna porzeczka. Duże jej ilości znajdziemy w pietruszce, papryce i brukselce. W 100 gramach natki pietruszki znajduje się ok. 180 miligramów kwasu askorbinowego, tymczasem 100 gramów cytryny zawiera niewiele ponad  50 miligramów tej witaminy. Co ciekawe, większą od cytryn zawartość witaminy C mają również chrzan, szpinak czy kalafior. Kwas askorbinowy w formie syntetycznej występuje w wielu suplementach diety dostępnych bez recepty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here