Gorąca, smaczna i… modna?

0
1998
verde mate

Kawa i herbata to napoje od dawna zakorzenione w naszej kulturze. Zdecydowana większość społeczeństwa spożywa je kilka razy dziennie. Przerwa na kawę to tradycja stosowana w wielu miejscach pracy. Kiedy nie ma czasu na przerywanie zajęć, parzymy czarny napój i popijamy, wykonując stawiane przed nami zadania. Herbata jest używana jeszcze częściej. Śniadanie bez ciepłego, gorącego napoju to rzecz ciężka do wyobrażenia w połowie tradycyjnych rodzin. Ostatnio, coraz większą popularność zyskuje yerba mate. Prawdopodobnie za sprawą gwiazd showbiznesu reklamujących produkty na swoich profilach w mediach społecznościowych. Niektórzy twórcy z platformy YouTube, zyskali popularność między innymi przez swoje zamiłowanie do tego napoju. Czy to sama yerba jest tak smaczna? A może konsumentów skusił „obrządek” parzenia liści?

Yerba mate w sklepach

Pierwszym krokiem w przygotowaniu yerby, musi być zdobycie paczki z liśćmi. Gdzie możemy zrobić zakupy? Praktycznie wszędzie! W każdym większym mieście znajduje się sklep oferujący sprzedaż wielu różnych odmian produktu. Sprzedawca na pewno pomoże nam w wyborze najlepszej yerby. Asortyment na półkach bywa zaskakujący. Do parzenia liści używa się specjalnych naczyń i rurek. Prawdziwi pasjonaci stosują też termometry i różne filtry. Sprzedawca najprawdopodobniej zaoferuje nam broszurkę omawiającą odmiany yerby i reklamującą najnowsze produkty. Gdy nie mamy dostępu do takiego sklepu, to zdobycie liści dalej nie będzie stanowiło problemu. Sprzedaż internetowa aż kwitnie. W sklepie Zielony Targ mają bardzo dobry wybór i przystępne ceny. Na stronie znajdziecie wiele kategorii producentów oraz domian yerby do wyboru. Możemy dobrać nasze zakupy na podstawie opisów produktów lub naszych wcześniejszych doświadczeń. Wśród polecanych produktów znajduje się m.in. yerba verde mate. Kiedy przesyłka będzie już w naszych rękach, przejdźmy do kolejnego punktu.

Parzenie napoju

Na ten temat jest wiele poradników nagranych i wrzuconych do internetu. Być może jednak autorzy przesadzili ze stopniem skomplikowania tego procesu. Nie przyzwyczajone podniebienie nie znajdzie dużej różnicy smakowej, po zastosowaniu specjalnych naczyń wykonanych z konkretnego drewna. Swoją verde mate zaparzmy w kubku, gdy nie mamy innej możliwości. Do naczynia wsypujemy około 2 łyżeczki yerby i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Sztuka przygotowania napoju wymaga, żeby woda miała temperaturę 80 stopni. Jednak, gdy jesteśmy początkujący, po prostu odczekajmy kilka minut po zagotowaniu wody. Kiedy yerba ostygnie, możemy ją wypić. Liście powinno zalewać się kilka razy, podobno kolejne parzenia przynoszą nowe walory smakowe.

Zdrowotne aspekty gorących napojów

Wielu ludzi ostrzega przed stosowaniem kawy, herbaty i yerby. Wymieniają szkodliwe substancje znajdujące się w roślinach, z których powstają napoje. Niektóre, pokrywają się z tymi znajdującymi się w dymie tytoniowym. To prawda, ale działanie związków chemicznych jest zależne głównie od ich stężenia. W wodnym wywarze ciężko doszukiwać się rakotwórczych stężeń potencjalnie niebezpiecznych substancji. Mało tego, wielu naukowców zaleca stosowanie ciepłych używek. Badanie potwierdzają, że picie kawy w rozsądnych ilościach odsuwa w czasie objawy choroby Parkinsona. W herbacie możemy znaleźć wiele antyoksydantów zabezpieczających przed starzeniem komórek. Yerbie przypisywane jest obniżanie poziomu cholesterolu i ułatwianie zrzucania zbędnych kilogramów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here