Jelita dorosłego człowieka to aż 600 m kw powierzchni. Zamieszkują je biliony mikroorganizmów, z których jedne wspomagają nasze zdrowie, a inne – w niekorzystnych warunkach – wręcz przeciwnie. Jak zadbać o zdrowie naszych jelit za pomocą diety? Kiedy warto stosować probiotyk na jelita, czyli suplement wspierający florę bakteryjną? Nasz artykuł rozwieje twoje wątpliwości.
Czym jest flora bakteryjna jelit?
Flora bakteryjna to bakterie zasiedlające nasze jelita. Jest ich całkiem sporo, bo ich łączna waga to ok. 2 kg. Nie wszystkie są korzystne dla naszego zdrowia, ale na szczęście tych chorobotwórczych jest u zdrowego człowieka zdecydowanie mniej. Bakterie probiotyczne to dobroczynne dla nas bakterie, które wspomagają układ pokarmowy oraz pełnią inne ważne dla naszego organizmu funkcje. Gdy w mikrobiomie zostaje zachowana równowaga – bakterii probiotycznych jest więcej niż patogenów – nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. Niestety zdarza się, że proporcje te zostają zachwiane. Jak sprawić, aby nasze jelita zawsze były w równowadze?
Co jeść, żeby nasze jelita były zdrowe?
Dieta dobra dla jelit to taka, która obfituje w produkty zawierające bakterie probiotyczne oraz takie, które stanowią dla nich pożywkę, natomiast ogranicza produkty niekorzystnie wpływające na kondycję dobroczynnych bakterii.
Naturalne źródła bakterii probiotycznych to przede wszystkim produkty mleczne poddane fermentacji, czyli kefiry, jogurty, maślanki i zsiadłe mleko. Pamiętajmy, by wybierać kefiry i jogurty naturalne. Te o smaku owocowym zawierają najczęściej cukier, a węglowodany proste są akurat niekorzystne dla bakterii probiotycznych w jelitach. Naturalne probiotyki (bakterie probiotyczne) zawierają także wszelkie kiszonki, w tym kiszona kapusta i kiszone ogórki. Warto też rozważyć probiotyk na jelita.
Dla dobrej pracy dobroczynnych bakterii potrzebne są także substancje je odżywiające, czyli prebiotyki. Znajdziemy je w warzywach i owocach, a także kaszach, makaronach pełnoziarnistych, płatkach zbożowych oraz miodzie.
Prebiotyki to węglowodany złożone, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym i stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Do prebiotyków należy inulina, którą znajdziemy w czosnku, cykorii, pomidorach, bananach i pszenicy. Prebiotyki należące do grupy fruktooligosacharydów znajdują się w cebuli, ziemniakach, szparagach i bananach.
Niekorzystne dla zdrowia jelit produkty to przede wszystkim słodycze, słodzone napoje, gotowe soki owocowe i warzywne, a także wszystkie dania instant i żywność przetworzona. Ich składniki nie odżywiają dobroczynnych bakterii, natomiast mogą stanowić pożywkę dla tych niekorzystnych dla naszego zdrowia.
Probiotyk na jelita – kiedy warto?
Probiotyk na jelita może mieć postać suplementu diety, który warto zastosować po antybiotykoterapii i po biegunce, w celu uzupełnienia flory bakteryjnej jelit o dobroczynne mikroorganizmy. Probiotyk na jelita ma postać kapsułki, w której skład wchodzą żywe kultury bakterii probiotycznych oraz – w niektórych produktach – także prebiotyki. Wówczas probiotyk na jelita nazywany jest synbiotykiem.