Jakie są najczęstsze przyczyny występowania reakcji alergicznych? Jakie objawy zaliczamy do objawów reakcji alergicznych? Jak wykryć alergię? Jak sobie z nią poradzić?
Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/reakcja-alergiczna-jakie-moga-byc-jej-przyczyny/
Reakcja alergiczna – co to takiego?
O reakcji alergicznej mówimy wówczas, gdy nasz układ odpornościowy po pierwszym kontakcie z alergenem zaczyna wytwarzać specyficzne białka (immunoglobuliny IgE) oraz pobudzać limfocyty typu T (odpowiedzialne za funkcjonowanie naszej odporności). Kolejny kontakt z substancją, która wywołała alergię, prowadzi do rozwoju stanu zapalnego.
Najczęściej reakcje alergiczne dzieli się na:
- natychmiastową
- cytotoksyczną
- reakcję kompleksów immunologicznych
- opóźnioną.
Jakie są przyczyny reakcji alergicznej?
Jest wiele czynników, które mogą prowadzić do powstania reakcji alergicznej.
Wiosna bywa szczególnie ciężkim okresem dla tych, którzy uczuleni są na różnego rodzaju pyłki. Najczęściej uczulać mogą pyłki traw, ale także drzew takich jak olcha, dąb, brzoza czy leszczyna. Tak zwana gorączka sienna i katar sienny to objawy alergii na pyłki.
Również produkty spożywcze mogą mieć właściwości alergizujące. Do najczęściej uczulających produktów zaliczamy m.in. owoce morza, jaja kurze, mleko, orzechy, ryby.
Substancje chemiczne, których używamy do sprzątania w domu, nierzadko powodują wystąpienie reakcji alergicznych. Odpowiedzialne za nie są chloramina, która stosowana jest w środkach odkażających i tlenek etylenu – częsty dodatek do proszków i płynów do prania.
Bardzo często uczulają również środki farmaceutyczne, w szczególności antybiotyki.
Jakie mogą być objawy reakcji alergicznej?
Katar, zaczerwienienie, łzawienie i obrzęk spojówek to najczęściej występujące objawy reakcji alergicznej. Szczególnie, jeśli uczulają pyłki lub kurz. Kaszel lub duszności także mogą sygnalizować alergię.
Natomiast alergie pokarmowe mogą dawać takie objawy jak nudności, wymioty, bóle żołądka, biegunki. Bardzo często reakcja alergiczna na składnik pokarmu daje również o sobie znać na skórze osoby uczulonej. Wypryski, świąd czy zaczerwienienie skóry często są sygnałem, aby przyjrzeć się swojej diecie.
Testy skórne i testy z krwi pomogą wykryć alergię
Przy reakcjach uczuleniowych związanych z pyleniem drzew i traw, a także przy podejrzeniu alergii pokarmowej wykorzystuje się testy skórne. Ich przeprowadzenie jest bardzo proste. Na przedramieniu umieszcza się substancje alergizujące, a następnie nakłuwa w tych miejscach naskórek, aby umożliwić alergenowi dostanie się do organizmu. Zaczerwienienie lub wysypka w miejscu ukłucia to potwierdzenie wystąpienia reakcji alergicznej.
Zobacz też: http://www.pracowniapiekna.pl/jak-skutecznie-walczyc-z-tradzikiem-domowymi-sposobami/