Kolacja w diecie jest posiłkiem, który wywiera największą ilość kontrowersji. Sporo osób nie wie, Co można jeść na kolację, a wiele wątpliwości wzbudza też pora, o której można spożyć ostatni posiłek. Być może lepszą odpowiedź całkowite zrezygnowanie z kolacji? Pora rozmiar wszelkie wątpliwości! Jesteście ciekawi?
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/co-jesc-na-kolacje-i-kiedy/
Jeść czy nie jeść? – Oto jest pytanie!
Najczęściej powtarzanym mitem dotyczącym rozkładu posiłków w ciągu dnia jest ten, że śniadanie powinno być najobfitszy, obiad umiarkowany, a kolacja powinna być spożywana jako przekąska lub powinniśmy całkowicie z niej rezygnować. Skąd wziął się taki mit? Ciężko powiedzieć, ponieważ stosując odpowiednio zbilansowaną dietę, nie przytyjemy jedząc kolacji. Z drugiej strony dostarczamy odpowiednich ilości kalorycznych, dzięki temu nie ma potrzeby rezygnacji z któregokolwiek posiłku w ciągu dnia.
Bez względu na to, czy stosujemy dietę z deficytem kalorycznym czy bez niego, procentowy rozkład kalorii w poszczególnych posiłkach prezentuje się następująco:
Cztery posiłki dziennie – rozkład kaloryczności: 25-30% śniadanie 10% drugie śniadanie, 40% obiad i 20-25% kolacja
Pięć posiłków dziennie – rozkład kaloryczny: 25% śniadanie, 10% drugie śniadanie, 30% obiad, 15% podwieczorek, 20% kolacja.
Kolacja – o której godzinie?
Kolejnym mitem jest ten dotyczący godziny spożywania kolacji. Mówiono o tym, że ostatni posiłek należy zjeść do 18:00. Zalecenie to ma sens, ale jedynie w przypadku, kiedy kładziemy się o ok 21:00. Godzina, o której powinniśmy zjeść kolację zależy od tego, o której godzinie kładziemy się spać. Optymalny czas na spożycie ostatniego posiłku to 2 – 3 godziny przed snem. Jak jest z innymi posiłkami w ciągu dnia? Śniadanie powinno się jeść około godzinę po przebudzeniu, kolejne posiłki regularnie co 2,5 – 4 godziny.
Kolacja – co jeść?
Najważniejsze w kolacji jest to, aby była ona lekkostrawna. Dobrze też, żeby zapewniła nam długotrwałe uczucie sytości. Możliwe jest to wtedy, kiedy w kolacji nie zabraknie źródeł białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika. Doskonałym połączeniem jest nabiał i kurczak lub ryba i warzywa. Takie dania nie są bardzo kaloryczne, mogą więc znaleźć się nawet w diecie odchudzającej.
Oto kilka przepisów, które możemy wykorzystać na kolację:
- omlet z warzywami
- kanapki z warzywnym twarożkiem
- sałatka warzywna z tofu lub fetą
- łosoś zapiekany z warzywami
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/cynamon-jak-pomaga-przy-odchudzaniu/