Wąkrota azjatycka — dlaczego warto sięgnąć po kosmetyki z tym składnikiem?

0
294
Wąkrota azjatycka

Wąkrota azjatycka to tropikalna roślina lecznicza z rodziny Apiaceae występującej w krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Indie, Sri Lanka, Chiny, Indonezja i Malezja, a także RPA i Madagaskar. Rośnie dziko w wilgotnych, zacienionych miejscach. Można ją powszechnie zobaczyć wzdłuż brzegów rzek, strumieni, stawów i nawadnianych pól. Rośnie również wzdłuż kamiennych ścian lub innych skalistych obszarów w Indiach i na Sri Lance. Inne popularne nazwy tej rośliny to Wąkrota zwyczajna, Wąkrota grubolistna i Gotu kola. C. asiatica była stosowana jako zioło lecznicze od tysięcy lat. Jest to jedno z głównych ziół stosowanych w leczeniu problemów skórnych, w leczeniu ran, a także do rewitalizacji nerwów i komórek mózgowych. Stąd w Indiach znana jest przede wszystkim jako „pokarm dla mózgu”.

Wąkrota azjatycka krem i właściwości — kosmetyki z Wąkrotką azjatycką

Centella asiatica (często nazywana po prostu centella) jest bogata w aminokwasy, beta-karoten, kwasy tłuszczowe i liczne silnie działające fitochemikalia. Stwierdzono, że wyciągi i kosmetyki z Wokrotką azjatycką koją stany zapalne, przyspieszają gojenie się ran, pobudzają rozwój nowych komórek, budują kolagen i polepszają krążenie. Dlatego, jeśli masz problemy skórne, warto wybrać krem, w którym składzie widnieje Wąkrota azjatycka. Od tysięcy lat jest ona głównym elementem medycyny ajurwedyjskiej. Stosowana w leczeniu zakażonych ran, a także kiły, egzemy, łuszczycy, tocznia i kobiecych dolegliwości.

Wąkrota azjatycka — nie tylko kosmetyki — wąkrota azjatycka na trądzik i przeciw starzeniu się

W Anglii, gdzie roślina znana jest pod skromną nazwą Wąkrota ze względu na liście w kształcie monety, była jednym z najwcześniejszych sposobów leczenia trądu. We Francji centella została po raz pierwszy zidentyfikowana i zaakceptowana jako środek farmaceutyczny w XIX wieku do leczenia biegunki, czerwonki i dolegliwości kobiecych, w tym niepłodności. Mowa oczywiście o przyjmowaniu rośliny doustnie. Podano również, że miejscowe leczenie jest skuteczne w odnowie skóry i działa zapobiegawczo przeciwko fotostarzeniu się komórek. Dodatkowo roślina sprzyja w leczeniu trądziku.

Wąkrota azjatycka w kosmetyce i jej właściwości

Stwierdzono, że C. asiatica ułatwia proces gojenia się ran — zarówno ran ciętych, jak i oparzeniowych. Oprócz tego dowiedziono o różnych innych efektach, takich jak działanie przeciwzapalne, przeciwproliferacyjne (naprawa skóry naczynkowej), przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwwrzodowe, i stymulujące szybsze gojenie się ran itp. Używając kosmetyków na trądzik z Wąkrotą azjatycką lub opatrunków z ekstraktem rany szybciej się goją i lepiej się leczą. Badania nad tym zielem wykazały, że ekstrakty C. asiatica pomagają wrócić skórze do zdrowia i sił, dodatkowo wzmacniają syntezę kolagenu i wykazują działanie przeciwbakteryjne. Saponiny triterpenowe (azjatykozyd, kwas azjatycki i madekasozyd), w których bogate są liście Wąkroty, poprawiają krążenie żylne, stymulując fibroblasty. Są to komórki syntetyzujące kolagen, który, jak wiemy, jest niezbędny dla zdrowia różnych tkanek, takich jak skóra właściwa, tkanka łączna i ściany naczyń. Inne składniki aktywne obecne w centelli to fitosterole, polifenole i olejki eteryczne.

Wąkrota azjatycka w kosmetyce przydaje się również w leczeniu cellulitu

Stosowanie tego ziela lub jego ekstraktów czy też kosmetyków, w których składnie widnieje, przynosi ulgę w obrzękach i ciężkości nóg. Zawiera również wiele składników aktywnych, jak już powiedzieliśmy, w tym flawonoidy i garbniki. Te ekstrakty wskazane są jako zabliźniające oraz w leczeniu łuszczycy. Niedawno naukowcy badający, w jaki sposób Gotu kola leczy rany, zidentyfikowali określone substancje roślinne zwane saponinami triterpenoidowymi (a dokładniej azjatyckiozyd, braminosyd, braminozyd, madekasozyd i kwas madekasowy lub madazatykowy), które, jak wykazano, pomagają leczyć rany poprzez potęgowanie działania przeciwutleniaczy i zwiększanie ukrwienia do danego obszaru wzmacniając skórę. Istnieją również dowody na to, że Gotu kola pomaga naprawić żyły. Ostatnie badania pokazują, że w przeciwieństwie do niektórych ekstraktów ziołowych, jest w stanie wnikać w skórę na tyle dobrze, że może być skutecznie wykorzystana do poprawy kondycji skóry naczynkowej. Naukowcy eksperymentują ze stosowaniem Gotu kola w leczeniu oparzeń, zapobieganiu bliznom, leczeniu łuszczycy i zmniejszaniu rozstępów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here